Technisch Dossier

Hoe kun je een electro auto sneller maken?

Veel vragen bereiken mij over het sneller maken van een (basis-) elektro auto, c.q. welke motor kan ik gebruiken en hoe hard gaat hij dan. In dit verhaal zullen we uitleggen dat het sneller maken van een elektro auto niet zo maar van de motor afhangt, maar van vele andere dingen, die allemaal moeten kloppen en op elkaar aangepast moeten zijn.

De meeste elektro auto's worden tegenwoordig geleverd als een kant en klaar gebouwde auto, af fabriek voorzien van een besturing, elektronische regelaar, accu en lader. Vaak zijn dit leuke sets om te beginnen, maar voor je een snellere motor kunt monteren, moet er vaak nog wel eerst wat anders aangepast worden.

Op de eerste plaats is de prestatie van een elektroauto voornamelijk afhankelijk van de accu. Hoewel een simpele accu een auto wel laat rijden, en een simpele lader altijd wel weer wat stroom in een accu kan krijgen, zit er toch heel erg veel verschil in accu's en laders. Een "simpele" accu heeft een relatief hoge inwendige weerstand, en geeft daardoor niet zo heel veel stroom af aan de motor, waardoor de snelheid en acceleratie beperkt is. Ook hebben ze een spannings verloop tijdens het ontladen waarbij de spanning continue terug loopt, d.w.z. de auto gaat steeds langzamer rijden. Tijdens de eerste minuut loopt de auto dus harder dan in de tweede minuut, de derde minuut loopt hij weer langzamer enz.
Er zijn ook accu's met een heel andere karakter: een goede accu heeft een veel lagere inwendige weerstand, waardoor de auto veel harder loopt, c.q. de motor krijgt veel meer stroom. Ook loopt de ontlaad spanning veel minder snel terug, d.w.z. de auto gaat gedurende de hele rijtijd steeds even hard, pas helemaal aan het eind neemt de snelheid plotseling terug en is de accu leeg. Ook is de rijtijd zelf veel langer, tot wel 3 keer langer dan met een standaard accu.

Het heeft dus geen zin om als je nog over een standaard accu beschikt, om er een snellere motor in te zetten: een snellere motor vraagt veel meer stroom, en dat kan een standaard accu gewoon niet leveren.
Dus zou je zeggen : eerst maar een betere accu. Maar er is nog een probleem: de standaard accu laders zijn niet geschikt om een goede prestatie uit een accu te krijgen. Een goede lader moet een accu snel kunnen laden ( ideaal in +/ 30 minuten, maar in ieder geval binnen een uur of twee. Bovendien moet de lader voorzien zijn van een automatische afslag die kijkt naar de spanning van de accu, en daaruit zelf kan bepalen wanneer de accu vol is en dan automatisch stopt met laden ( dit heet "delta peak" afslag). Allen met zo'n lader krijg je een goede prestatie uit een accu, zelfs een standaard accu zal al beter presteren als hij met een goede snellader geladen wordt.

Kortom: de eerste stap naar het verbeteren van de prestatie van een basis elektro auto is dus de aanschaf van een goede snellader. Een goede en betaalbare lader is bv. de MEGA PEAK 3000, maar er zijn natuurlijk nog snellere laders ook verkrijgbaar, hoe sneller hoe beter, maar ook duurder.

De tweede stap is dan de aanschaf van een goede accu, op dit moment biedt de GP3700 de beste prestatie tussen prijs en kwaliteit. Met zo'n accu rijdt een basis elektro auto 30 tot 45 minuten, en met een veel grotere snelheid dan met een standaard accu.

Dan is er nog een beperkende factor in de auto die de montage van een snellere motor in de weg staat: de snelheids regelaar. Snelheids regelaars zijn er in alle soorten en specificaties. Een simpele regelaar is niet geschikt om een snelle motor aan te sturen, omdat de interne weerstand te hoog is. Deze weerstand in van invloed op de hoeveelheid stroom die de regelaar door kan laten, een regelaar met veel weerstand kan niet genoeg stroom naar de motor doorlaten om de motor goed te laten presteren. Maar dat is nog niet het aller ergste: de weerstand van een regelaar bepaald ook hoe heet een regelaar wordt. Hoe minder wikkelingen een motor heeft ( dus hoe sneller hij is), des te meer stroom trekt een motor. De weerstand in de regelaar maal de stroom die re door gaat, wordt omgezet in warmte. Als je dus meer stroom door een regelaar trekt dan hij aan kan, wordt de regelaar veel te heet, en zal hij verbranden. Voor je dus een snellere motor kan monteren, moet je eerst een regelaar monteren die minimaal de motor aan kan die je wilt gaan gebruiken, beter is nog om er een ruime marge in aan te houden. De standaard regelaar die in basis elektro auto's geleverd wordt, kan meestal nooit een snellere motor aan, daar zijn ze te licht voor.

De derde stap in het opvoeren van een elektro auto is dus de montage van een goede regelaar. Ook die zijn er in diverse soorten en specificaties, waarbij meestal geldt: hoe sterker de regelaar is, des te duurder hij is. Zie de afdeling regelaars op de site voor prijzen en specificaties.

Als je dan eenmaal beschikt over een goede lader, een goede accu en een goede regelaar, kun je een snellere motor gaan monteren, die moet dan wel passen bij de specificatie van de regelaar natuurlijk.

Ook adviseren we om voor je echt hard gaat rijden er voor te zorgen dat alle draaiende transmissie delen voorzien zijn van kogellagers als ze dat nog niet zijn. daardoor loopt de auto veel lichter en worden accu, regelaar en motor minder zwaar belast, loopt de auto nog harder, en blijft de transmissie langer heel.

 

Dit is in het kort wat je moet doen om je auto sneller te maken.

 


Archive Pictures by Fabien Mannien