Lipo accu's

Verslag:

Lipo accu's zijn de nieuwe energie bron voor elektro aandrijvingen.
De eerste konden nog niet zoveel piek vermogen leveren, maar de nieuwe generaties kunnen met gemak heel veel stroom leveren.
De inwendige weerstand is zo laag, dat zelfs bij een belasting van 100A de accu 7 volt blijft leveren.
De inwendige weerstand, die bepalend is voor zowel de topsnelheid van een auto als de acceleratie, is vaak minder dan 1/4 van de weerstand van een top- NiMh accu.
Dat geeft dus ongelofelijk veel snelheid aan je auto, bovendien blijft de accu koud bij normaal gebruik (weinig weerstand = weinig verlies = weinig warmte ontwikkeling).

De voor RC auto's gemaakte lipo packs hebben precies de afmetingen van een stick pack, al zijn ze wel vierkant i.p.v. rond aan de zijkant.
Maar ze passen in de meeste auto's waar of een stick pack of een 6-in-rij accu past.
Verder zijn deze accu's super licht (+/- 270 gram = 200 gram lichter dan een normale NiMh).

C waarde:

Er is wel nog een groot verschil in Lipo accu's, niet alle lipo's zijn even geschikt om een hoge stroom te kunnen leveren.
Bij een Lipo accu hoort een "C" rating, als b.v. 15C, 20C, 25C. Deze "C" staat voor het aantal maal de capaciteit wat een accu als continu stroom mag leveren.
20C betekent dus 20 x de Capaciteit.
Een accu van 5000 mAh met een 20C rating, mag dus 100000mA of tewel 100A continue leveren.
20C bij 5000 mAh is wel het minste wat je moet hebben.
Het is echter geen absoluut getal, maar een getal relatief aan de capaciteit.
Een 25C accu van 3000 mAh mag 75A continue leveren, een 20C accu van 5000mAh mag 100A contimue leveren.
De meeste accu's die wij aanbieden zijn rond de 5000 mah bij 25C, en mogen dus continu met 125A belast worden, de piekstromen mogen dan nog hoger zijn.
Deze accu's zijn dus zeer geschikt voor gebruik in auto's.

Waak voor goedkope lipo's met een lage C waarde, of mischien zelfs wel een hoge C waarde bij een lage capaciteit, de continu stroom moet minstens 100A kunnen bedragen om er goed mee te kunnen rijden.
Er zijn wel een paar nieuwe spelregels voor het gebruik van dit soort LiPo accu's t.o.v. NiMh of Nicad accu's.

Ontladen:

Op de eerste plaats mogen ze nooit helemaal ontladen worden.
Dat betekent in de praktijk dat als je met zo'n accu rijdt, en het vermogen gaat afnemen, dat je moet stoppen.
Een LiPo van 7.4 volt is opgebouwd uit 2 lipo cellen, en zodra er 1 op zijn ondergrens is en de ander niet, en je zou nog doorgaan met ontladen, is de lege cel direct kapot.
Dit betekent dat als je met een lipo accu rijdt, en het vermogen gaat afnemen, dat je moet stoppen met rijden on beschadiging van de accu te voorkomen.
Moderne regelaars hebben vaak al een speciaal Lipo programma, waarbij het vermogen teruggenomen wordt als de accu spanning gaat dalen, om te voorkomen dat een van de cellen onder de 3.2 volt komt.
Er zijn ook speciale Lipo veiligheids switches, die tussen de ontvanger en de regelaar geplaatst wordt, die deze taak overnemen.
Hiermee kun je dus toch op een veilige manier met lipo's rijden zonder gevaar voor te diep ontladen.

Laden

Het laden van een Lipo accu moet ook op een speciale manier gebeuren.
Daar waar de spanning van een NiMh tijdens het laden eerst oploopt, en daarna bij het bereiken van de maximale laadtoestand weer in spanning daalt, (dat is het moment waarop een lader afslaat), blijft een LiPo tijdens het laden in spanning toenemen.
De spanning van een lipo cel mag echter nooit boven de 4.21 volt komen.
Gebeurt dat wel, dan gaat de cel kapot.
Een Lipo lader werkt daarom anders dan een NiMh lader:

Een NiMh lader laadt met een constant amperage tot de accu vol is, dan slaat de lader af.
Een Lipo lader laadt in het begin met een hoog amperage, en naarmate de spanning van de cel dichter bij de 4.21 volt per cel komt, neemt het amperage af.
Daarbij wordt niet alleen naar de totale spanning gekeken, maar de spanning van elke cel apart wordt ook gemeten via de balancer aansluiting.
Een lipo accu heeft daarvoor dus niet alleen de dikke plus en min aansluiting waar de regelaar of de lader op aangesloten wordt, maar ook een paar dunne draden met een speciale kleine stekker die naar de balancer ingang van de lader gaat.
Daarmee kan de lader de spanning van de individuele cellen meten, en aan de hand daarvan het laadproces aanpassen.
Dus ook als 1 cel bijna 4.21 V haalt, en de andere nog niet, dan wordt toch de laadstroom teruggenomen.
Er blijft dan net zoveel stroom lopen als nodig is om de ene cel op 4.2 v te houden, terwijl de ander cel nog steeds geladen wordt, net zolang tot ook die de maximale spanning heeft bereikt.
Een LiPo accu kan in een heel korte tijd (+/- 30 minuten) op 90% van zijn capaciteit gebracht worden, maar daarna kan het nog vrij lang duren voor hij maximaal geladen is.
In de praktijk stopt men het laden dan ook vaak als de accu zo vol is dat de laadstroom merkbaar terug gaat lopen, omdat het laatste beetje toch niet meer zoveel uitmaakt.

Balancing

Om een Lipo op de goede manier te laden, moet je dus een Lipo lader hebben.
Deze zijn er in twee uitvoeringen: met ingebouwde balancer, en zonder balancer.
Wij raden alleen het gebruik van laders met een balancer aan.
Als je al een lader zonder balancer hebt, kun je daar een losse balancer bij kopen welke tussen de lader en de accu geschakeld wordt.
Deze zorgt ervoor dat de cellen individueel beschermd worden tegen overladen (kan ook voor ontladen gebruikt worden, en ook dan schakelt hij de cyclus uit bij het bereiken van de ondergrens).

 










Archive Pictures by Fabien Mannien